2017-12-02

Julen är räddad


Från köket sprider sig doften av grönkål, eller snarare långkål ett av de få måstena vid mitt julfirande.

I gryningen gick jag ut och bröt drygt 2 kilo grönkålsblad i köksträdgården, ca -4º gjorde det lätt att bryta kålen. Sedan skjölde jag kålen i ett vattenbad med en skvätt ättika. Björklöv, avenboksfrö och annat rensades bort och några spindlar som nu blivit bostadslösa åkte åter ut i kylan. De grövsta stjälkarna skars bort och nu står kålen och puttrar på spisen en halvtimme - trekvart, i några liter buljong. Egentligen ska det vara skinkspad enligt orginalreceptet men buljong går lika bra. Därefter ska kålen rinna av och hackas. Såhär går långkålen bra att spara kallt eller fryst. När det blir dax att äta kålen ska den fräsas en god stund i smör eller flott, vill man kan man hälla i en skvätt grädde och låta det koka ihop lite. Smaka av med salt och peppar (vissa recept inkluderar stötta fänkålsfrö och socker, en tesked vardera, men det har jag aldrig provat).

I kväll blir det kotlettrad och lite av långkålen. Jultraditionen föreskriver annars långkålen som tillbehör till julskinka, korv eller köttbullar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar