2012-10-25

Tandkräm och annat

Jag kollade igenom ICAs alla 752 olika tantkrämssorter i jakt på en tandkräm utan Fluor, det fanns ingen, inte ens de tre olika barntandkrämerna var utan Fluor :-/

Och tittar man på innehållsförteckningen i tandkräm så är det massor med konstigheter inte bara fluor: Xylitol, Sorbitol, och en massa andra kropps- (och ofta natur-) främmande ämnen. Samma sak med alla kroppsvårdsprodukter för att inte tala om rengöringsmedel, tvättmedel och sånt. Och ve och fasa, i maten vi äter är det likadant, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, sötningsmedel, konsistensgivare, smakförstärkare, syntetiska aromer, E- hit och E- dit och jag vet inte allt. Kan det verkligen vara bra att stoppa i sig, eller bära inpå kroppen alla dessa konstigheter? Hur ska kroppen veta vad och hur den ska ta hand om t ex xylitol som inte finns i naturen? Och hur ska reningsverken kunna ta hand om alla syntetiska tensider och annat?

Hittade i alla fall ett recept på tandkräm:


  • 5 skedar Natriumvätekarbonat (bakpulver)
  • 1/4 tesked salt
  • 5 skedar vegetabilisk propantriol (glycerin/glycerol)
  • 10 droppar pepparmint

Ingredigenserna mixas ihop. Vill man kan man ju byta ut pepparminten mot färsk mynta eller anis t ex. Glycerol finns att köpa på apoteket. (Och för skåningen så går det ju bra att mixa med några flugor om man vill ha Fluor-tandkräm ;) )

Här ska göras tandkräm!

Jag tvättar för övrigt numera all min tvätt i vanlig såpa eller citronsåpa, funkar utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar